Till dig som hjälper

Jag har haft 400 assistenter, som hjälpt mig både med städning och med intimhygien, som att duscha. Den bästa assistenten jag haft, var Gerd. Jag hade henne i flera år, men jag vet fortfarande inte om hon varit gift eller var hon bodde. Hennes syfte var inte att bli min vän. Hennes syfte var att hjälpa mig med det jag inte kunde, för att ge mig tid att leva mitt eget liv. Andra assistenter berättade allt om sina problem hemma. Det blev så intressant att jag vare sig fick tid eller ork till egna vänner.

Kan det vara en fara? Genom att se filmerna här, får du chansen att fundera igenom många frågor om gränser som en assistent möter dagligen. Att vara assistent är ett mycket svårt, men fantastiskt viktigt yrke. Att hjälpa en annan människa att leva eller att tala om hur den andre ska leva. Det är skillnad. Var går gränsen?

Se filmerna PÅKLÄDNINGENAKVARIEMANNEN om att leva med assistans

Se filmerna JO, DU KAN och IBLAND HÄNDER om människosynsfrågor och vikten av att ta sig själv på allvar. Till IBLAND HÄNDER finns även en studieplan som hjälper till att fundera vidare.

Lars Mullback