Enkelt om Konduktiv pedagogik

Ett sätt att förhålla sig till funktionshinder

Klicka på följande länkar för att läsa mer:

Vetenskapligt föredrag

Träning för vuxna

Träning för barn

Oro för din baby

Information till läkare

Konduktiv pedagogik är den ungerska pedagogik som ibland kallas Petö eller Move & Walk. Pedagogiken är speciellt anpassad för neurologiska funktionshinder: t.ex. CP-skada, Stroke, MS, Parkinson eller Hjärnskada efter olycka. Den passar för den som vill träna för att bli bättre och få ett lättare liv, för att försöka anpassa sig själv till omgivningen, istället för tvärt om.

Konduktiv Pedagogik är ett tvärvetenskapligt koncept som började utvecklas på 1940-talet. Som inom all pedagogik är pedagogens kompetens mycket viktig. Den som vill pröva konduktiv pedagogik bör vara noga med att pedagogen är utbildad Leg. conductor. Neurologiskt funktionshindrade ska träna för att lära sig att röra sig bättre, inte bara för att bli starkare eller smalare eller... Det är stor skillnad. 

Metoden går ut på att  du ska bli bättre. Vi försöker inte anpassa omgivningen åt dig. Du ska bli så bra att du själv ska klara dig.

Med konduktiv pedagogik får du chans att försöka lära dig det du vill göra. Det kan gälla att springa, sitta, äta, prata, klä på sig, rulla runt i sängen, dricka, lyfta huvudet, skriva eller gå på toaletten eller gå bättre. Vågar du försöka lära dig det du drömmer om, påverkar det också humöret. Alla som vågar ta itu med sina problem mår bättre efteråt. Om du lyckas med allt har mindre betydelse.

   I Sverige finns Move & Walks träningsverksamheter i Göteborg och i Solna. I Göteborg finns Move & Walks egna grundsär- och träningsskola Move & Walk Skolan. Move & Walk Assistans finns över hela landet och passar för alla som har personlig assistans och känner att de har nytta av den konduktiva pedagogiken i sin vardag. Läs mer under respektive sida.

    Den höga kvalitén inom Move & Walk beror främst på att på våra conductorer är utbildade i Ungern, och att flera av dom idag är specialister inom olika områden inom Konduktiv pedagogik. Vi är i dag det nationallt ledande kunskapscentrumet för Konduktiv pedagogik.